fredag 27 december 2013

Ekologi och kollektiv


Det ligger väl något i det jag hört tidigare, Amazonas Karibien. Alter do Chao är en magisk liten plats som efter första timmes vistelse gav mig 'naiva' tankebanor som "om jag flyttar hit, vad skulle jag göra för att försörja mig, kanske dra igång en liten matservering eller en bar?" Eller vad som helst! En sådan tanke poppar snabbt upp när jag förälskar mig i ett ställe som denna. Det är litet, det tar ca 15-20 min att promenera tvärs över hela staden/byn och den har allt man behöver för ett enkelt liv som sund mat, sol, stränder och fin gemenskap (utom för tillfället en bankomat som är trasig så man får åka buss till Santarem i ca en timma ena hållet för att hämta pengar:) Det bor ca fem tusen människor permanent i Alter do Chao, vilket ger även mig en känsla av gemenskap då de flesta på gatan hälsar på en med ett leende och önskar en' en fin dag! Det är skönt, man ler efteråt för en sådan enkel och liten kommentar, varför inte? 

Min position för tillfället..






Hemma hos en gubbe som bor öppet med "havsutsikt" (det är fortfarande en del av Amazonasfloden, men vi låtsas ;)


Staden är städad och fräsh till skillnad från exempelvis Manaus och invånarna här verkar vara måna om den, det känns lite som ett kollektiv. På torget, i stadens kärna finns det bänkar och en social yta i självaste centrum med wifi gratis för alla. Det förstod jag eftersom jag behövde det själv och lade märke till alla stirrade i sina mobilerna just där, likt på Stockholms tunnelbana. Jag insåg då att det var något med det :) Runtom ligger små lokala suvenirbutiker (med mycket fina saker från indianerna man inte är van vid att se), restauranger och privata serveringar som en förlängd arm av det privata boendet. Där serverars god och hemlagad mat för en liten slant. Jag har hittat min pärla med en dam som lagar fantastisk, enbart vegetarisk mat. Hit kommer jag på lunch nästan varje dag. Det finns också en något "större" matbutik (storleken av Ica nära typ) och en kyrka som känns som att det skulle kunna vara det enda som är ägt av staden. Det viktigaste för en trivsamt liv för mig finns här! Värme, gemenskap, glädje, skratt, umgänge och välvilja, hur mycket mer behöver man? Här finns inget i att vinna genom att tro eller försöka vara bättre än sin nästa eller att behöva trampa ner någon för egen överlevnad. Det finns plats för alla och jag tror att mentaliteten här är enkel och human där alla har så det räcker. Du kanske tänker ett hippieställe? Det är väl det närmaste jag kommit i att uppleva ett, fast i en modern och städad bemärkelse till skillnad från stereotypen och samtidigt som ovan beskrivet, jordnära och vänligt. I love it! 

En och samma suvenirbutik



Jag har spenderat ett par dagar här och stannar i två till. Någonstans kan jag se även riktiga Karibiska influenser, musiken med mycket rytmer som soca, reggae och annat blandat som hörs från folks hem. Mina upplevelser här har varit få och många samtidigt, just för att det finns så mycket att göra i form av exempelvis utflykter med övernattning i Amazonskogen med hiking och andra aktiviteter. Jag har inte kunnat gå på något då jag blivit förkyld av ACn på hostellet och har bestämt mig redan innan avresan från Sverige att jag skall ta dagen precis som den är och göra det som känns rätt i nuet. Vad jag än upplever eller missar så kommer utfallet att alltid vara plus tänker jag. Gör jag inget så njuter jag i hängmattan på hostellet skriver, socialiserar och lyssnar på reggae precis som just nu i skrivande stund :) 

Innan dess valde jag att bo på ett kollektiv utanför staden i min hängmatta med några vänner från Manaus. Detta också för upplevelsens skull. Här fanns det mesta, fast utomhus! Kök, toaletter, dusch, en sovplats under ett stort tak med frisk luft varje natt och en tvättstuga.. eller mer en kran och tvättbräda, resten fick man göra själv :) Det var något skönt med att få göra sånt som annars sällan tar så mycket tid och energi, som att slänga in tvätt i maskinen och sen tumlaren och bara vänta nångon timma. Efter min hjälpliga handtvätt av nästan allt jag hade med mig tog det tre hela dagar att torka kläderna på grund av fuktigheten! Inget jag tänk på innan men nu vet man och efter tre dagar kände jag för lite komfort :)



Nu bor jag som nämnt på ett hostell där ägaren verkar väldigt mån om service, hygien, god och ekologisk mat med en frukost jag längtar till varje dag att vakna till! Det är kaffe utan socker (!) som för övrigt är nästintill omöjligt att få tag på i Brasilien, juicer eller 'sucos' som de heter, ägg, hemlagade syltar av diverse frukter som för mig är okända men smakar Gud! Det är alltid färska och uppskurna frukter i form av papaya, meloner och annanas! Jag hade även privilegiet i att ha hamnat här precis på julafton, då blev det även mat långt över förväntningarna! En annan specialitet är de juicer som finns här. De är gudomliga! jag har nästan slutat dricka alkohol och helt gått över till dessa magiska fruktdrycker med namn som jag aldrig hört tidigare. När jag beställer en så är det en meny med okända namn och jag ber om en slumpmäsig varje gång och då får man den nypressad, alltid oavsett vart! Det finns inget jag kan sakna här förutom alla er som läser :) men det kan inte förändras nu, men det som kan är att jag kan gå ner till sandstranden som ligger en minut härifrån, bokstavligen! Så jag gör det, om det inte börjar regna, för att man vet aldrig! ;)


Jag har nu bokat flyg den 29e till Belem för att tillbringa nyår där, för att sedan med buss ta mig ner sakta mot Rio igen under ca en månads tid med många småstopp. Det är planen! 

Jah bless!

/E

9 kommentarer:

  1. Kul att du mår bra och trivs därnere, verkar som ett fantastiskt ställe!
    Hoppas det fortsätter så, ha det bäst! / Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. det är det verkligen,bara o komma för att se om någon tror att jag snackar skit :P

      Radera
  2. Bravo , Drago mi je da uzivas i da si nasao mjesto gdje bi mogao zamisliti zivjerti.
    To je pravi osjecaj, zivjeti u prirodi i od prirode. Interesantno da u tim uslovima iaju i "cykel butik". Nista bez bicikla. Do sledecek nastavka , pozdrav!

    SvaraRadera
    Svar
    1. E bas je slika za tebe bila ;) trebas im doci i pokazati kako se to radi ;)

      Radera
  3. Du verkar ha det helt underbart o som förväntat trivs du som fisken i vattnet. Måste kännas skönt när man har hittat paradiset, inte bara vad gäller natur utan även för själen. Har läst dina inlägg grymt bra skrivet du kan nästan skriva en bok om att resa till Brasilien. Tycker det är kul o följa din enkla, äventyrliga och sköna resa. Jag hoppas du får det fortsatt riktigt kul men massor av minnesvärda upplevelser. Informera mig om du flyttar till Brasilien jag blir din första gäst på din bar/restaurang.
    Gott Nytt År på dig så ses vil väl om någon månad

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack P för de fina orden! Alla borde komma hit och du blir min första gäst, fixar kompispris :P Sretna nova!!

      Radera
  4. Ciao Mirce!! Super je blog. Jedva cekam sljedecu pricu. Sretna ti Nova Godina!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hvala Ale! Sretno i vama bilo, cujemo se :)

      Radera
  5. Hvala ti sto na ovaj nacin dijelis dio svoga dozivljaja i iskustva sa puta po Brazilu, Jedva cekam nastavak....do tada CUVAJ SE i pozdrav, Tetka.

    SvaraRadera